Bestyrelse og vedtægter

Brede Børnehave har en forældrebestyrelse bestående af 8 medlemmer, som alle har stemmeret samt to suppleanter. 

VEDTÆGTER FOR DEN PRIVATE DAGINSTITUTION BREDE BØRNEHAVE

§ 1 Navn og hjemsted

Stk. 1. Institutionens navn er Brede Børnehave. Institutionen har hjemsted i Lyngby-Taarbæk Kommune og er beliggende Brede 81, 2800 Lyngby.

Stk. 2. Institutionen er en privat daginstitution, der drives i henhold til dagtilbudslovens § 19, stk. 5.

Stk. 3. Institutionens åbningstid fastlægges af bestyrelsen i samråd med lederen. Åbningstiden kan ikke udgøre mindre end 49 timer ugentligt.

Stk. 4. Forældrebestyrelsen kan i samarbejde med lederen vælge at ændre den daglige åbningstid i forbindelse med ændrede behov i forældregruppen.

Stk. 5. Ændring af åbningstid skal varsles forældrene med mindst 2 måneder.

Stk. 6. Forældrebestyrelsen kan i samarbejde med lederen fastsætte årlige lukkedage i institutionen. Indførelsen af lukkedage fritager ikke institutionen for sine pasningsforpligtelser, og antallet af lukkedage reguleres i driftstilskuddet tilsvarende.

§ 2 Formål

Stk. 1. Brede Børnehaves formål er at virke som børnehave med skovgrupper og i nært samarbejde med bestyrelsen og forældrene at drive et pædagogisk arbejde, der understøtter og beriger børnenes livsudfoldelse. Børnehavens mål er at skabe en tryg og omsorgsfuld atmosfære for at fremme børnenes evne til at deltage i et socialt fællesskab. Brede Børnehave ønsker at være et supplement til hjemmet. Vi lægger vægt på trygge og inspirerende rammer, tillid og nærhed i alle relationer samt på at have engagerede og tilfredse medarbejdere.

Brede Børnehaves målsætning er endvidere – med respekt for de af dagtilbudsloven og kommunen fastsatte mål og rammer på dagtilbudsområdet – at skabe livsmod og glæde samt udvikling af selvværd, nysgerrighed og social bevidsthed. Disse overordnede begreber fremgår af Brede Børnehaves styrkede pædagogiske læreplan, hvor mål og metoder er uddybet. Der foretages en løbende evaluering.

Institutionens formue er henlagt alene til institutionens formål.

Stk. 2. Institutionen modtager børn i alderen 2 år og 9 måneder til 6 år efter de til enhver tid gældende bestemmelser for institutionsstart- og slut for børn i denne aldersgruppe, herunder mulighederne for institutionens selvstændige tilpasning hertil.

Institutionen er normeret til 54 børn.

Institutionen skal leve op til de til enhver tid gældende krav og love, der er gældende inden for institutionsområdet både nationalt og kommunalt.

§ 3 Medlemskreds

Stk. 1. Som medlemmer af institutionen kan optages forældre med forældremyndighed til børn optaget i institutionen samt personer, der har den faktiske omsorg for børn optaget i institutionen. Ved sidstnævnte forstås:

• Personer, der har et barn boende hos sig i døgnpleje efter lov om social service

• Personer, der har indgået ægteskab med indehaveren af forældremyndigheden over et barn, og som tilhører samme husstand som forældremyndighedsindehaver og barnet, såfremt forældremyndigheden over barnet ikke ved aftale er delt mellem barnets forældre.

• Ugifte stedforældre, der tilhører samme husstand som indehaveren af forældremyndigheden over et barn og barnet, såfremt forældremyndigheden over barnet ikke ved aftale er delt mellem barnets forældre.

Stk. 2. Indmeldelse sker via institutionens hjemmeside. Bestyrelsen kan beslutte, at der ved opskrivning på ventelisten skal indbetales et gebyr pr. barn.

Stk. 3. Bestyrelsen træffer afgørelse om optagelse i institutionen under hensyntagen til følgende kriterier i prioriteret rækkefølge:

1. Børn som har søskende, der er optaget i Brede Børnehave

2. Under hensyntagen til det overordnede børnemiljø

3. Børn som har søskende, der har været optaget i Brede Børnehave

4. Børn optages efter anciennitet på ventelisten. Anciennitet optjenes fra opskrivningstidspunkt.

Ventelisten står åben for alle børn, også for børn med særlige behov. Institutionen er forpligtet til at optage børn ved ledige pladser.

Stk. 4. Ved optagelse i institutionen indbetales et depositum svarende til én måneds fuld takst.

Stk. 5. Barnets ophør i institutionen sker ved skriftlig opsigelse til institutionens ledelse med to måneders varsel til den 1. i måneden.

Stk. 6. Institutionen kan ved manglende forældrebetaling opsige et barn optaget i institutionen, hvis forældrebetalingen ikke er indbetalt inden 14 dage efter betalingsfristens udløb, og institutionen efterfølgende har rykket to gange skriftligt for betalingen. Der skal minimum være tale om en betalingsoverskridelse med 4 uger, før opsigelse med en uges skriftligt varsel kan finde sted.

Stk. 7. Bestyrelsen kan ved enstemmighed beslutte at opsige et samarbejde med en familie fra institutionen, såfremt samarbejdet efter gentagne forsøg fortsat er formålsløst. De for institutionen særlige årsager til opsigelse af samarbejdet skal vedtages af bestyrelsen og skal fremgå af forretningsordenen. Opsigelsen vil være i overensstemmelse med Dagtilbudslovens § 29, stk. 2, som tilsiger, at opsigelse kan ske i ganske særlige tilfælde.

§ 4 Ordinær generalforsamling

Stk. 1. Forældremødet er at betragte som generalforsamling.

Stk. 2. Ordinært forældremøde afholdes én gang årligt inden udgangen af oktober måned og indkaldes med mindst tre ugers varsel ved opslag i institutionen og ved e-mail til institutionens medlemmer med angivelse af dagsorden.

Stk. 3. Møde- og stemmeberettigede på forældremødet er alle institutionens medlemmer, der ikke er i restance med forældrebetalingen. Ved afstemning kan hver familie afgive én stemme pr. indskrevet barn i institutionen. Der kan stemmes ved skriftlig fuldmagt.

Stk. 4. Dagsordenen for det ordinære forældremøde skal som minimum indeholde følgende punkter:

1. Valg af dirigent

2. Valg af referent

3. Bestyrelsens beretning

4. Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter

5. Eventuelt

Stk. 5. Forældrene træffer sine beslutninger med simpelt flertal (én over halvdelen af de gyldigt afgivne stemmer) og ved håndsoprækning. Skriftlig afstemning anvendes dog, når det begæres af blot én stemmeberettiget mødedeltager. Ved personvalg til bestyrelsen, hvor der er foreslået flere kandidater end det antal bestyrelsesmedlemmer, der skal vælges, foretages altid en skriftlig afstemning. I tilfælde af stemmelighed ved personvalg til bestyrelsen finder omvalg sted mellem de kandidater, der har fået lige mange stemmer. Ved fortsat stemmelighed foretages lodtrækning.

§ 5 Ekstraordinær generalforsamling

Stk. 1. Ekstraordinært forældremøde kan afholdes, når bestyrelsen finder det nødvendigt og skal afholdes, når mindst 1/3 af institutionens medlemmer fremsætter skriftlig begrundet anmodning over for formanden eller bestyrelsen. I sådanne tilfælde skal forældremødet afholdes senest fire uger efter, at anmodningen er modtaget af formanden eller bestyrelsen.

Stk. 2. Indkaldelsesfristen for et ekstraordinært forældremøde er 8 dage.

§ 6 Institutionens ledelse

Stk. 1. Institutionens ledelse består af en bestyrelse, der varetager den overordnede ledelse, og en leder, der varetager den administrative og pædagogiske ledelse, og som er ansvarlig for institutionens virksomhed over for institutionens bestyrelse.

Stk. 2. Bestyrelsen er arbejdsgiver for institutionens leder/ledelse og øvrige ansatte, jf. dog § 8 Bestyrelsens virke.

Stk. 3. Bestyrelsen består af i alt 8 medlemmer:

• 5 medlemmer vælges af og blandt institutionens forældre

• 2 medlemmer med interesse og engagement for Brede Børnehave udpeges af bestyrelsen

• 1 medlem vælges af og blandt de fastansatte medarbejdere i Brede Børnehave

Medarbejderrepræsentanten har stemmeret på lige fod med de øvrige bestyrelsesmedlemmer.

Udover bestyrelsens medlemmer vælges en 1. og 2. suppleant for forældrerepræsentanterne og 1 suppleant for medarbejderrepræsentanten. En suppleant indtræder i bestyrelsen, når et bestyrelsesmedlem udtræder heraf, f.eks. som følge af, at tilknytningsforholdet til institutionen ophører.

§ 7 Valg til bestyrelsen

Stk. 1. Forældrerepræsentanter i bestyrelsen og suppleanter for disse vælges på et forældremøde, som afholdes inden udgangen af oktober måned. Forældre med børn i institutionen, jf. § 3 Medlemskreds, er valgbare og har valgret vedrørende forældrerepræsentanter i bestyrelsen. Ved afstemning afgives én stemme pr. indskrevet barn i institutionen.

Valgperioden påbegyndes umiddelbart efter valget og løber i 2 år og indtil nyvalg har fundet sted. Suppleanter vælges for et år ad gangen og indtræder i bestyrelsen i forhold til antallet af stemmer.

Et forældrevalgt bestyrelsesmedlem udtræder af bestyrelsen, når medlemmets barn ophører i institutionen, hvorefter suppleanten indtræder. Bestyrelsesmedlemmet kan dog fortsætte i bestyrelsen frem til næste valg, såfremt der er enighed herom i den øvrige del af bestyrelsen. Hvis blot ét medlem ikke er enig, må det pågældende bestyrelsesmedlem udtræde.

Stk. 2. Medarbejderrepræsentanten i bestyrelsen og suppleant for denne vælges på et personalemøde for alle fastansatte medarbejdere i institutionen, bortset fra lederen. Medarbejderrepræsentanten skal være valgt inden det forældremøde, hvor forældrerepræsentanterne vælges. Fastansatte medarbejdere i institutionen er valgbare og har valgret vedrørende medarbejderrepræsentanter i bestyrelsen. Medarbejdere i institutionen er ikke valgbare som forældrerepræsentanter.

Valgperioden påbegyndes samtidig med de nyvalgte forældrerepræsentanters valgperiode og løber i 2 år og indtil nyvalg har fundet sted. Suppleanten vælges for 1 år ad gangen.

Medarbejderrepræsentanten udtræder af bestyrelsen med øjeblikkelig virkning fra det tidspunkt, hvor den pågældende har afleveret sin opsigelse til bestyrelsen eller har modtaget sin opsigelse fra bestyrelsen. Suppleanten indtræder herefter i bestyrelsen.

Stk. 3. Ved et bestyrelsesmøde inden årets valgforsamling udpeger den siddende bestyrelse i enighed 2 medlemmer for en fireårig periode. Medlemmerne kan være personer med en viden og et engagement, som kan være til gavn for Brede Børnehave.

Udtræder et bestyrelsesmedlem valgt for en 4-årig periode af bestyrelsen, inden de 4 år er gået, indtræder 1. forældresuppleanten i det 4-årige medlems sted, inden en ny udpegning finder sted umiddelbart inden efterårets valgforældremøde.

§ 8 Bestyrelsens virke

Stk. 1. Bestyrelsen vælger selv sin formand og næstformand blandt forældrene i bestyrelsen.

Stk. 2. Bestyrelsen ansætter og afskediger personale. Bestyrelsen kan – efter nærmere konkret aftale herom – uddelegere ansættelseskompetence til institutionens leder.

Stk. 3. Bestyrelsen påser, at institutionens administrative og økonomiske anliggender varetages under hensyn til institutionens formål og de regler, der til enhver tid gælder for institutionens ledelse og drift. Bestyrelsen har ret til at undersøge alle forhold, der vedrører institutionen, og til at forlange oplysninger af lederen/personalet. Bestyrelsen og dens enkelte medlemmer kan når som helst aflægge besøg i institutionen.

Indgåelse og ophævelse af aftaler, der rækker ud over institutionens daglige ledelse og drift, kræver bestyrelsens samtykke.

Stk. 4. Bestyrelsen afholder mindst fire møder årligt. Formanden indkalder til og leder møderne. I tilfælde af formandens varige forfald, eller såfremt formanden ikke – trods henstilling fra mindst to medlemmer – indkalder til møde, kan to medlemmer indkalde til møde, og bestyrelsen er da beslutningsdygtig uanset formandens fravær.

Stk. 5. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når over halvdelen af medlemmerne er til stede.

Bestyrelsens afgørelser træffes ved almindelig flertalsbeslutning, medmindre andet er bestemt. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme afgørende.

Følgende beslutninger kræver bestyrelsens enighed:

a) Lederansættelse

b) Institutionens formue

c) Vedtægtsændringer

d) Nedlæggelse af institutionen

e) Ejendomsforbehold

f) Opsigelse af samarbejde med en familie fra institutionen

Stk. 6. Lederen deltager i bestyrelsens møder som bestyrelsens sekretær/sagsbehandler.

Over bestyrelsens forhandlinger og trufne beslutninger føres enten en protokol, der underskrives af de i mødet deltagende bestyrelsesmedlemmer, eller der udarbejdes et skriftligt referat, der tilstilles samtlige bestyrelsesmedlemmer senest 14 dage efter mødet, og godkendes på det efterfølgende bestyrelsesmøde.

Stk. 7. Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden, som skal være skriftlig.

Stk. 8. Det påhviler bestyrelsen at sørge for, at nyvalgte bestyrelsesmedlemmer umiddelbart ved deres indtræden i bestyrelsen er gjort bekendt med nærværende vedtægt samt bestyrelsens forretningsorden og øvrige gældende retningslinjer for institutionen.

§ 9 Institutionens daglige ledelse – ledelsen

Stk. 1. Institutionen ledes til daglig af en ansat leder, som er ansvarlig for institutionens drift, og som har det pædagogiske ansvar i institutionen.

Stk. 2. Bestyrelsen delegerer den pædagogiske ledelse, den daglige drift og myndighed i øvrigt til denne leder/ledelse.

Stk. 3. Uanset lederens/ledelsens bemyndigelse kan bestyrelsen til enhver tid konkret kræve involvering i og/eller godkendelse af lederens dispositioner herunder i sager om drift samt opfyldelse af dagtilbudslovens krav/regler.

§ 10 Personaleforhold

Stk. 1. Lederen/ledelsen i institutionen skal have pædagogisk uddannelse, og personalesammensætningen følger i øvrigt Lyngby-Taarbæk Kommunes godkendelseskriterier.

Stk. 2. Ved ansættelse skal der indhentes referencer fra tidligere arbejdspladser samt straffeattest og børneattest.

Stk. 3. Personalet har tavshedspligt og underretningspligt, som indskærpes ved ansættelse.

§ 11 Økonomi, regnskab og revision

Stk. 1. Institutionens regnskabsår følger kalenderåret.

Stk. 2. Bestyrelsen fastlægger forældrebetalingens størrelse og retningslinjer for opkrævning heraf. Bestyrelsen kan beslutte at tilbyde familier, der modtager kommunalt fripladstilskud, en reduktion i forældrebetalingen. Reduktionen kan maksimalt udgøre differencen mellem Lyngby-Taarbæk Kommunes takst og taksten i Brede Børnehave.

Stk. 3. Et eventuelt overskud på institutionens drift vil blive hensat med henblik på fremtidig anvendelse til institutionens drift i efterfølgende år, jf. institutionens formål.

Stk. 4. Institutionen kan delegere regnskabsføringstjenester til kompetent tredjepart, og regnskabet revideres af uafhængig revisor.

§ 12 Tegningsregler og hæftelse

Stk. 1. Til at forpligte institutionen retligt over for tredjemand kræves underskrift af mindst fire bestyrelsesmedlemmer.

Stk. 2. Dispositioner, der alene vedrører den daglige drift, kan underskrives af lederen alene.

Stk. 3. Institutionen hæfter med sin formue efter dansk rets almindelige regler for alle institutionens gældsforpligtelser.

Stk. 4. Bestyrelsens medlemmer er ansvarlige for institutionens dispositioner i overensstemmelse med dansk rets almindelige erstatningsregler.

§ 13 Tavshedspligt

Stk. 1. Bestyrelsesarbejdet er i henhold til forvaltningsloven og straffeloven underlagt almindelig tavshedspligt, der fortsætter efter at bestyrelsesmedlemmet er udtrådt af bestyrelsen.

Stk. 2. Bestyrelsen er forpligtet til skriftligt at orientere nye bestyrelsesmedlemmer om denne tavshedspligt og modtager kvittering for bestyrelsesmedlemmets modtagelse af denne orientering.

§ 14 Vedtægtsændringer

Stk. 1. Ændringer af vedtægterne kræver enstemmighed og skal godkendes af Lyngby-Taarbæk Kommune.

Stk. 2. En vedtægtsændring træder i kraft med virkning fra det tidspunkt, kommunen har godkendt ændringen, hvis ikke anden ikrafttrædelsesdato er anført i den ændrede vedtægt.

§ 15 Opløsning

Stk. 1. Opløsning af institutionen kan finde sted med 2/3 flertal, dog minimum halvdelen af samtlige stemmeberettigede, på to efter hinanden følgende forældremøder.

Stk. 2. Institutionens formue skal i tilfælde af opløsning anvendes i overensstemmelse med de i § 2 fastsatte formål og til gavn for lokalområdet i Brede. Beslutningen om den konkrete anvendelse af formuen træffes af det opløsende forældremøde.